E-Arşiv Fatura Portalından Kesilen Faturanın İptali Mümkün mü?

E-arşiv fatura uygulamasına başlanılan günden bu yana en çok sorulan sorulardan biri bu. Yanıt hem EVET hem HAYIR. Kafalardaki en büyük karışıklığın sebebi olan e-arşiv fatura iptali konusunu aydınlatıyoruz. Burada 2 aşamalı olarak ilerleyeceğiz.

1- GİB İMZA ÖNCESİ E-ARŞİV FATURA İPTALİ

GİB’in e-arşiv fatura portalı üzerinde hazırladığınız tüm faturalar TASLAKLAR klasörüne düşer. Burada bulunan faturalar henüz imzalanmamış olan, dilediğiniz kontrolleri ve düzeltmeleri yapabileceğiniz faturalardır.

Burada bulunan İptal tuşu ile henüz imzalanmamış olan faturalarınızı iptal edebilirsiniz veya düzenle bölümüyle fatura içerisinde yapılmış olabilecek hataları düzeltebilirsiniz.  Bu yukarıdaki sorunun yanıtının EVET olduğu bölümdür.

2- GİB İMZA SONRASI E-ARŞİV FATURA İPTALİ

Taslaklar üzerinde bulunan faturayı GİB imza aracılığıyla imzaladıktan/onayladıktan sonra iptal etmeniz mümkün değil. Bu da başlıktaki soruya HAYIR yanıtı verdiğimiz bölüm. Ancak tamamıyla çaresiz değilsiniz. Yapmanız gereken işlemler sırasıyla şöyle

  • Alıcı tarafa mail ile faturayı iletmemek
  • Tevsik (ispat) yükümlülüğü tarafınıza ait olmak üzere alıcı ve satıcının faturayı kayıtları altına almaması
  • Faturayı hatalı kestiğiniz için iptal etmek istiyorsanız, yeniden keseceğiniz faturanın NOT bölümünde daha önce kesilmiş olan faturanın numarasını belirterek “Sehven hatalı kesilmiş olan … numaralı fatura yeniden düzenlenmiştir” ibaresine yer verebilirsiniz.